Адвокати & Сие Телефон:
0877 19 79 58

Смъртен случай и кръвнина при ПТП

Смъртен случай и кръвнина при ПТП

Няма нищо по-лошо от загинал близък в каквато и да било ситуация- на пътя, по време на работен процес или пък по друга причина. Катастрофите в България зачестяха и в следствие на това процента на пострадали и загинали започна да се вдига рязко. Войната на пътя е нещо, с което можем да се справим само, ако всички започнем да спазваме правилата и мислим за другите участници на пътя.

В тази статия статия ще бъде обърнато внимание на ситуациите, в които в следствие на ПТП има загинали лица и как може да бъде получено обезщетение за смърт (кръвнина). Целият процес около събирането на нужните документи и тяхното подаване на точното място може да ви отнеме много време и нерви. Затова сега ще ви разясним някои неща, с които да започнете всичко.

Кой има право на кръвнина при починало лице след ПТП?

Може би си мислите, че обезщетение може да бъде получено просто ей така от някой роднина на починалото лице след катастрофата. Това далеч не е така и не всеки може да получи такова обезщетение. Има доста фактори, които определят както на кого ще бъде изплатено обезщетението, а и какъв да бъде неговият размер.

А ето и кой може да претендира за получаване на обезщетение след смърт при ПТП:

  • съпруг/съпруга;
  • деца;
  • родители;
  • братя и сестри;
  • баби и дядовци;
  • настойници;
  • лица, с които починалият е живял на семейни начала;

Обикновено това са лицата, на които най-често се присъждат обезщетения за смърт (кръвнина). Всичко зависи от това колко силна е била връзката между починалото лице и лицето, което претендира за обезщетение.

От кого да потърсим помощ с получаването на кръвнина?

Подхващането на самостоятелна инициатива по събиране на информация, на всички нужни документи документи, ходенето в различни институции, които трябва да заверят по нещо или пък да дадат своето съгласие не е лесна задача. Може би на много места ще срещнете трудности или пък ще трябва да чакате много дълго време, което би ви разочаровало или отказало от това да продължите.

По-лесният начин е да потърсите професионална адвокатска помощ или по-просто добър адвокат, който да ви помогне. Ако намерите такъв адвокат, който е запознат с пътните транспортни произшествия и получаването на кръвнина, то всичко ще ви се стори лесно и бързо.

Вие ще получите пълна информация около това с какви точно документи трябва да се снабдите, къде да отидете и какво да направите. Също така може всички документи да бъдат съхранявани при адвоката, за да не загубите нещо важно. Накратко казано- няма да сгрешите, ако постъпите така!

Какъв може да бъде размера на обезщетението за смърт при ПТП?

Ние не можем да кажем с точност колко пари може да получите като обезщетение за починал близък при ПТП. Това е така, защото както сме написали по-горе, всичко зависи от това колко близки са били лицата. Друг фактор е възрастта, като значение има това дали лицето, претендиращо за обезщетение има 14 години или пък има навършени 18 години (пълнолетен гражданин).

Ако лицето е навършило 18 години, то обезщетението няма да бъде в по-малки размери, докато при непълнолетните и малолетните лица обезщетението е в по-малки размери поради разбираеми причини във възрастта. Това дали лицето е на 20, 30, 50 или повече години няма значение и обезщетението ще бъде еднакво голямо.

Като за край ще ви кажем, че е важно да бъдете внимателни при посещението на различните институции. Не навсякъде са благоприятно настроени и винаги има шанс да бъдете изхитрени. Казвайте, че работите с адвокат и това може да намали тези шансове!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *