Адвокати & Сие Телефон:
0877 19 79 58

Средна телесна повреда при катастрофа и получаване на обезщетение

Средна телесна повреда при катастрофа и получаване на обезщетение

Новините за случилите се катастрофи в цялата страна ги чуваме всеки ден по телевизията, радиото или пък четем за тях в интернет. В такива моменти може би някои хора се запитват дали е нужно цялото това негативно „облъчване“ с такъв тип новини, но има и такива, които се питат дали знаем правата си достатъчно при настъпила катастрофа.

Това, че вие спазвате ограниченията за скорост, давате мигачи, не правите рисковани неща на пътя с колата си не означава, че и другите са така. Никой от нас не е застрахован от това да бъде ударен от друг шофьор и това да доведе до някакво нараняване, което може да бъде квалифицирано като средна телесна повреда.

Именно затова в днешната статия ще стане на въпрос за това какви травми могат да бъдат получени при катастрофа и как може да бъде получено адекватно обезщетение за всички нанесени вреди върху нас.

Как да разберем, че сме претърпели средна телесна повреда?

Когато се случи нещо такова като пътно транспортно произшествие, то в първите няколко минути се чудим какво точно става и паниката започва да идва у нас. Няма как да разберем или преценим какви са нараняванията по нас, ако има такива, а това става на по-късен етап.

Можем да разберем каква точно телесна повреда сте претърпели чак когато отидете в спешното отделение и там ви бъде извършен обстоен преглед от лекар или дежурният екип. Може да сте се разминали само с охлузвания и леки драскотини, но това не означава, че вашата психика не е увредена. Средната телесна повреда не означава само наранявания, счупвания или подобни последствия.

Всичко се разбира след въпросният преглед веднага след катастрофата или пък няколко дена след нея. Ще ви бъдат издадени документи за това, че сте претърпели средна телесна повреда като те ще ви бъдат от полза когато подадете иск за получаване на обезщетение при ПТП.

Кой може да получи обезщетение при ПТП?

Обезщетение в следствие на претърпяно ПТП може да получи всеки един участник на движението, който е пострадал по един или друг начин. Единственото изключение са лицата, които са причинили случилото се ПТП. Те нямат право да получат обезщетение, но пък лицата, които са били в МПС-то на причинителя имат това право.

Няма значение дали сте били пеша, с колело, с тротинетка или пък с друго превозно средство, то ако сте пострадали имате пълното право да подадете иск за получаване на обезщетение дори и да не става на въпрос за средна телесна или тежка телесна повреда.

За какво точно може да получим обезщетение?

Тук няма да става на въпрос за обезщетение, свързано с повредите по вашето МПС, а за обезщетение, свързано с всички вреди около вашето здравословно и психично състояние. Има два типа вреди, за които ще кажем по нещо малко и това са имуществените (финансови) вреди и неимуществените вреди (увредена психика).

Предполага се, че обезщетението, което ще получите от застрахователя на виновното лице, ще може да покрие поне вашите имуществени вреди. Това са всички направени от вас разходи във връзка с лечението и последвалото възстановяване на една или повече травми. Ако обаче обезщетението, което застрахователя предложи ви се стори много ниско или пък ви бъде отказано такова, то вие трябва да се обърнете към съда.

Неимуществените вреди се определят именно от съда и по справедливост. Преди да бъде получено обезщетение за такъв тип вреди е нужно да бъде направен преглед при психолог, който да установи до каква степен е увредена вашата психика след случилото се. Вие не може да знаете колко точно увреждане имате на психиката и затова не може да имате претенции за размера на обезщетението.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *