Адвокати & Сие Телефон:
0877 19 79 58

Неща, които да направим след претърпяна трудова злополука

Неща, които да направим след претърпяна трудова злополука

Трудовите злополуки не са нещо ежедневно, но пък ако се случат е хубаво да знаем как да реагираме и разбира се как да потърсим правата си след това. Незнанието на собствените си права е лошо и е задължително всеки работещ да се поинтересува от тях. А в тази статия ще научите за това как стоят нещата около получаването на парично обезщетение при трудова злополука.

Поинтересувайте се какво точно представлява трудовата злополука

Не за всяка злополука, случила се на работното място може да се каже, че е трудова. Трябва да има няколко налични обстоятелства, които да определят злополуката като трудова и сега ще научите кои са те.

На първо място злополуката трябва да се е случила по повод работна дейност, свързана с вашите задължения или задача, поставена ви от вашият шеф/наставник. Ако вие сте извършвали работна дейност, но не свързана с вашите задължения и е станала злополуката, то вие нямате право на претенции за парично обезщетение.

Трудова злополука може да е причинена и от ваш колега или дори вашият шеф. Няма никакво значение кой е виновен за случилото се и ви се полага обезщетение след това. Изясняват се всички обстоятелства, определя се виновният и пострадалите, след което всичко продължава както е законовият ред.

Трудова злополука е и когато работникът се връща или отива до своето работно място, мястото за получаване на заплати и бонуси или до определените места за хранене.

За какво може да се получи парично обезщетение в следствие на претърпяна трудова злополука

Обезщетение в следствие на трудова злополука може да бъде получено за претърпените имуществени и неимуществени вреди. Имуществените вреди са всички похарчени от вас средства, свързани с лечението на травмата. Може да са за покупката на лекарства, други медикаменти, посещения при рехабилитатори, профилактични прегледи и т.н.

Неимуществените вреди се изразяват в това колко е увредена вашата психика в следствие на злополуката. Това може да се случи само след преглед от психолог, който да даде своето мнение и на база това да се определи и големината на обезщетението. Събирайте всички разписки, касови бележки и документи, удостоверяващи за направени плащания с цел лечение.

Събиране на всички документи, нужни за получаване на обезщетението

Събирането на документи трябва да започне в най-кратки срокове, за да не изпуснете сроковете за тяхното подаване. Добре се поинтересувайте какво точно трябва да направите и откъде да вземете всичко нужно. Няма да може в един ден да свършите цялата работа, защото ходенето по различни институции е неизбежно.

Потърсете помощ от компетентен човек (адвокат)

Помощ винаги е нужна! Много малка част от хората у нас са претърпели трудова злополука и това означава, че не всеки е запознат с пътя, който трябва да измине и с премеждията, които със сигурност ще има.

Преди да потърсите адвокат е хубаво да се консултирате с някого, който вече е претърпял трудова злополука и успешно е получил дължимото му парично обезщетение. Може да получите ценни съвети като приятел, които при работа с адвокат може да бъдат пропуснати с някаква цел.

Ако пък искате всичко да е на по-професионално ниво, то начина е да си намерите добър адвокат, който има опит с трудовите злополуки и получаването на обезщетения. Всичко ще ви бъде разяснено нагледно, ще ви се помогне със събирането на документите и дори може явяването ви в съда да се осъществи от адвоката.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *